Bugün sıkça aranan huzurevi ziyareti ve huzurevi ziyaretleri randevusu konularına değineceğiz.
Sosyal rehberliği, huzurevi ziyareti ve huzurevi ziyaretleri randevusu için arayan birçok kişi oluyor. Bazıları kendi yaşlısına huzurevi ziyareti yapmak isterken bazıları sosyal yardımlaşma maksadıyla huzurevi ziyareti randevusunu talep ediyor. Öncelikle huzurevleri ziyaretlerinde bilmemiz gerekenler şunlarıdır.
1-Devlet Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri; Bu huzurevlerinde; sosyo ekonomik seviyeleri yeterli olmayan 60 yaş üzeri kişiler. Devlet huzurevlerinde kalan yaşlılar çocukları olan veya olmayan kişiler olup, öz bakımını yapabilen veya yapamayan kişilerin kaldığı kurumlardır. Bu kurumlarda kalan yaşlıları ziyaret etmek istiyorsanız öncelikle huzurevleri müdürlüklerini arayarak izin almanız ve randevu yapmanız gerekmektedir.
2- Darülaceze Başkanlıkları; Darüace kurumlarını 2 iki farklı erk yönetiminde bulunmaktadır. a)Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Okmeydanı Darülaceze yaklaşık 600 kişi kalmaktadır ve osmanlı imparatorluğundan günüze kadar gelmiştir. b)İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı Kayışdağı Darülace müdürlüğü ise 1500 kapasitelidir. Darülacezelerde kalan kimseler 60 yaş üzeri olan, çocukları bulunmayan kişilerin kalmaktadır. Kimsesiz diye tarif edilen bu kişiler ya evlilik yapmamış kişiler ya da evlilik yapmış ancak çocuğu olmayan veya çocukları ölen kişilerdir. Darülecezelere ziyaretler daha kolaydır. Darüleceze müdürlüklerini arayıp ziyaret için randevu oluşturmanız gerekmektedir. Burada kalan kişilerle aranızda bir akrabalık bağının olması gerekmemektedir.
DARÜLACEZEDE BİREYSEL ZİYARETLER
Bireysel Ziyaretçi olarak 1-5 kişiden oluşan ziyaretçi guruplar kabul edilir. Haftanın 7 günü, saat: 10:30 – 16:30 arası randevu almadan ziyarete gidebilirsiniz.
GRUP ZİYARETLERİ (Okullar, Dernekler, Vakıflar vb.)
Haftanın 7 günü saat 10:30-16:30 arasında, 5-30 kişi arası kişiden oluşan ziyaretçi grupları nı kapsamaktadır.
Grup ziyaeretleri için Darülacezenin Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler departmanndan “Randevu” alarak ziyarete gidebilirsiniz
Dikkat etmeniz gereken bir husus; Hazırladığınız dilekçenizi Halkla İlişkiler birimi telefon ile randevu aldıktan sonra göndermeniz gerekmektedir. Aksi halde randevu alınmadan gönderilen dilekçeler geçersiz olur.
Huzurevi ziyareti randevu
Okullar, Dernekler, Vakıflar ve Meslek Odaları gibi kurum ve kuruluşlardan grup olarak g olan ziyaretçiler Darülaceze Halkla İlişkiler Departmanını telefon ile arayarak randevularını oluştur.
Randevunuz oluşturduktan sonra aşağıdaki örnekte olduğu gibi dilekçenizi hazırlayarak aşağıda belirtilen adrese göndermeniz gerekmektedir.
DİLEKÇE ÖRNEĞİ
Darülaceze Başkanlığına;
(tarih/saat/kişi sayısı belirterek)…………… okulu / kurumu olarak Darülaceze’yi ziyaret etmek istiyoruz. Gereğinin yapılmasını arz ederim.
Adı Soyadı:
TC Kimlik No:
İletişim Numarası:
İmza:
Son olarak imzalı dilekçenizi adresimize mail olarak yada 0212 210 1896’ya faks olarak gönderiniz.
Bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra randevunuz tamamlanmışolacaktır.
RANDEVU ALMAK İÇİN:
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü
(0212) 210 1892 – (0212) 210 1895
İSTANBUL
Telefon:90 212 210 1895 (pbx) – +90 212 210 1896
3-Özel Huzurevleri bulunmaktadır. Özel huzurevleri ücret mükabilinde hasta ve yaşlılarına bakmaktadır. Burada kalan yaşlılar veya hastaların çocukları vardır. Genellikle yaşlıların ücretlerini çocukları ödemektedir. Özel kurumlarda akrabalık bağı olmadan veya tanışıklık yoksa ziyaretci kabulü çok fazla yapılmamaktadır. Ziyaretçi kabulleri yapılsada çatkapı gidilmemekte öncede huzurevlerinin müdürlükleriyle görüşülmekte ve randevu alınmaktadır. Ayrıca özel huzurevlerinin aynı zamanda bakım merkezleridir.
Her kurumun ziyaret politikası veya stratejisi farklıdır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir.
Huzurevlerine ziyarete gittiğinizde yüz ifadeniz ve söylemlerinize dikkat etmelisiniz. Yaşlının yüzüne acıyarak, üzülerek bakmamak gerekmektedir. Amca, teyze kimsen yok mu gibi söylemlerde bulunulmaması gerekmektedir.
Öncelikle Ziyaret etmedeki amacımız yaşlının moralini yükseltmek, değerli olduğunu hissettirmek,yalnızlık hissine kapılmamasını sağlamaktır.
Huzurevine giden grupların mümkün olduğunca kalabalık olmaması yaşlı misafirlerin yorulmaması açısından önem taşımaktadır.
Huzurevi Ziyaretinde Neler Yapılabilir ?
Huzurevi ziyareti sırasında yaşlı misafirlerimiz ile sohbet edebilir, anılarını dinleyebilirsiniz. Gazete okuyup günlük gelişmeler ile ilgili fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Güleryüzlü ve içten, samimi bir sohbet günün geri kalanını da huzurlu ve mutlu geçirmelerine sebep olacaktır.
Huzurevi Ziyaretinde Neler Götürmelisiniz?
Huzurevi ziyareti için giden ziyaretçiler huzurevinde kalan yaşlılara onları mutlu edecek küçük hediyeler götürebilirler. Hediye seçimi ve tercihi tamamen ziyaretçinin kararına göre belirlenmektedir. Ancak yinede bazı detaylara dikkat etmek gerekmektedir. Huzurevi sakinlerine yiyecek ve içecek götürecekseniz yaşlının hastalıklarını, sağlık durumunu göz önünde bulundurmakta fayda var. Şeker hastalığı ve tansiyon gibi hastalıklar sebebiyle her yaşlı her yiyeceği ve içeceği tüketememektedir. Götürdüğünüz yiyecek ve içecekleri hastaları tanıyan ve hastalıklarını bilen hemşireler veya hasta bakıcılar gözetiminde vermek gerekiyor.
Grup olarak yapılan toplu ziyaretlerde götürebileceğiniz hediyeler;
- Çiçek, Taze meyve, hurma, kuruyemiş, tatlı tuzlu kuru pastalar, çikolata, lokum, meyva kurusu, süt, kefir, meyva suyu, gazsız içecekler, bisküvi,, kolonya, parfüm, gömlek, çorap, pijama, terlik, havlu, kağıt havlu ve peçete, ıslak mendil, iç çamaşır, eşarp,tişört, toka, tarak, kitap, gazete, dergi, hediyelik biblolar, hobi malzemeleri, resim boyama malzemeleri,
Yukarıda sıraladığımız gibi küçük hediyeler huzurevi ziyareti sırasında yaşlıları mutlu edecektir. Unutmayın ki yaşlılara götüreceğiniz en güzel hediye;saygı, hürmet, sevgi, güleryüz ve tatlı bir sohbettir.
Huzurevi Ziyareti Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar
Huzurevinde kalan yaşlı misafirlerifotoğraf, video ve benzeri çekim yapılması 6698 sayılı Kişisel Hakların Korunması Kanunu
Huzurevi ziyareti ile ilgili tüm sorularınız için
Huzurevi ziyareti sırasında yaşlılar ne bekler?
Yapacağınız huzurevi ziyareti sında yaşlı sizden bekledikleri tek şey oturup onları dinlemeniz ve onlarla oturup karşılıklı olarak sohbet etmenizdir. Yine ziyarete giderken hiç tanımadığınız yaşlılara küçük hediyeler almanız onları mutlu edecektir.Unutma ki huzurevi ziyareti için çok fazla hazırlık yapmanıza gerek yok, ziyaretin manevi ve ruhsal açıdan önemi unutulmalıdır.
Yapacağınız ziyaret süresince yaşlılara karşı çok içten, samimi anlayışlı yaklaşılmayı, konuştukları süre boyunca onları dinlemeye özen gösterilmek yeterli olacaktır. Konuşurlarken cep telefonunuzla ilgilenmemelisiniz, onların sizinle konuşurken yüzlerine ve gözlerine bakmalısınız. Onların yüzüne gülmemeli onlarla beraber gülmelisiniz. Unutmayınki ziyaret ettiğiniz yaşlılarda demans ve alzheimer hastalığı olabilir.
Bir soruyu bir çok kez sorabilir, aynı şeyleri tekrar tekrar anlatabilir. Bu tür hastalarda dokunulmak önemlidir sevginizi, şevkatinizi, ilginizi bakışınız ve dokunmalarınızla daha fazla hissettirebilirsiniz. Huzurevi ziyareti sırasında ani hareketler yapmamalısınız, çok kalabalık bir şekilde yaşlıların başına toplanmamalısınız ayrıca çok gürültülü ortamlarda bu tür hastalığı olan yaşlıları ajite etmektedir.
Konuşurken kısa cümleler kurmalısınız ve hep bir ağızdan konuşmadan sırayla konuşmalısınız. Özellikle alzheimer olsada olmasada saygıyı elden bırakmamak gerekmektedir. Size fotoğraflarını gösteren bir yaşlıya ‘Ooo amcacım gençken de çok yakışılıymışsın maşallah, aman teyzecim bu ne güzellik, kimbilir kaç canlar yaktın sen’ gibi cümlelrle alaya almamak gerekmektedir veya ‘Teyzecim kusura bakma yani ama gençken de pek bi numara yokmuş sende, gibi saygısız cümleler kurmamak gerekmekte.
En önemlisi amca veya teyze çocukların seni buryamı attırlar? Arayıp soruyorlarmı? Allah seni buraya atan evladı bildiği gibi yapsın gibi cümleler kurmamalısınız. Özellikle özel huzurevleri bakım merkezi niteliiğinde olup evde bakımı olmayan yaşlıların bakımını ve sağlık desteğinin yapıldığı kurumlardır. Aileler bu hasta ve yaşlıların bakımının yapılması için aylık 4 bin 5 bin tl ücret ödemektedirler. Unutmayınki kimse terk ettiği biri için aylık 4bin 5 bin tl ödeme yapmaz. Ayrıca bu kurumlarda kalan yaşlıların ve hastaların yakınları sürekli olarak ziyarete gelmekler veya kapalı kamera sistemiyle anne babalarını izlemek ve kontrol etmektedirler.
İlgili içerikler
- Alzheimer hastalarında uyku hali
- Alzheimer hastası banyo yapmak istemiyor
- Demans : Unutkanlıkla başlayan süreç
- Alzheimer ve Demans sonrası beyinde ortaya çıkan değişiklikler
- Alzheimer hastalarına yaklaşım yolları
- Yaşlılık hastalıkları nelerdir?
- Alzheimer ve beyim yapısı
- Yaşlılıkta fiziksel ve psikolojik değişimler
- Alzheimer ve uykunun önemi
- Huzurevi neden gereklidir