Alzheimer Bakım Evi, Hasta Bakım Evi, Yatalak Hasta Bakım Evi, Yaşlı Bakım Evi, Huzurevi, Yatılı Fizik Tedavi Merkezi DESTEK HATTIMIZI arayın.
Alzheimer Hastaları Yatalak Mıdır?
Alzheimer hastalığı beyindeki sinir hücrelerinin ölmesi veya bu hücreler arasındaki bağlantıların kaybolması sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Alzheimer, yaşın ilerlemesi ile birlikte ve özellikle 65 yaşından sonra sıklıkla görülen hastalıklardan biridir. Alzheimer hastası kişilerin ortalama yaşam süresi hastalığın başladığı tarihten itibaren hastanın durumuna, bakım kalitesine göre değişebilmekte ve bazı hastalar 20 yıla kadar yaşayabilmektedir. Hastalık için şu an kabul edilmiş bir tedavi yöntemi ne yazık ki bulunmamaktadır.
Sinirsel bir hastalık olan Alzheimer’da hafıza kaybı, karar verme yetisinde görülen bozulmalar ve günlük işlerdeki aksaklıklar erken evrede ortaya çıkan semptomlardan olurken konuşma, yürüme ve yutkunma yeteneklerinin azalması ileri evrede tespit edilen hastalık belirtileridir. Yürüme yeteneğinin tamamen kaybolması halinde Alzheimer hastası yatalak olabilmektedir. Bu durum hastaların ihtiyaçlarını tek başına karşılayamamalarına ve düzenli olarak bakım ihtiyaç duymalarına sebep olur.
Konuşma yeteneğinin kaybolması halinde ise aile bireylerinin ve bakım verenin hastayla iletişim kurmak ve günlük yaşamdaki problemleri çözebilmek için gerekli bilgileri öğrenmesi gerekmektedir. İlgili tecrübelerin yanı sıra Alzheimer hastaları ve aile yakınlarının sahip olduğu yasal haklar ve devlet tarafından verilen sağlık hizmetleri hasta yakınları için kolaylıklar sağlayabilmektedir. “Alzheimer Hastaları Yatalak Mıdır?” yazımızda “Yatalak Alzheimer Bakımı”, “Yatalak Alzheimer Hastası Ne Kadar Yaşar?” ve “Alzheimer Hastası İle Nasıl İletişim Kurulmalıdır?” konularını sizler için inceledik.
Alzheimer Hastalığının Evreleri
Alzheimer hastalığı kişilerin fiziksel ve zihinsel sağlık durumlarındaki farklılıklar nedeniyle farklı gelişmeler gösterebilir. Nitekim hastalığın başlangıcından itibaren çoğu kişide benzer semptomlar gözlenmektedir. Bazı uzmanlar 7 evreli Alzheimer modelini benimserken diğerleri hastalığı erken, orta ve son olmak üzere 3 aşamaya ayırmaktadır. Hastalığın erken evrelerinde Alzheimer genellikle tespit edilemez durumdadır. Orta evrelere gelinmesiyle birlikte hastanın yaşadığı unutkanlık, konuşmada zorluk ve işlem gücü gibi zihinsel ve bilişsel bozulmalar hasta yakınları ve hatta hasta tarafından fark edilmeye başlanır. Son evrede ise hastalar çevreleriyle iletişim kurma yeteneklerini, günlük ihtiyaçlarını karşılama yetilerini ve yürüme, hareket etme, yutkunma gibi özellikleri kaybederler.
Alzheimer Hastalığı ve Etkileri
Alzheimer beyin hücrelerinin ölmesine neden olan dejeneratif (ilerleyen – dönüşümlü hücre zedelenmesi hastalıklarına verilen genel isim) bir hastalıktır. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte kişinin davranışsal, sosyal ve bilişsel becerilerinin yanı sıra fiziksel sağlığında da büyük gerilemeler gerçekleşir.
Alzheimer Hastalığının Zihinsel Etkileri
Hafıza kayıpları ve unutkanlık Alzheimer hastalığının en yaygın belirtileri arasındadır. Hastalığın erken evrelerinde büyük sorunlar yaratmayan bu durum ilerleyen evrelerde giderek kötüleşir ve hasta arkadaşlarını, eşini ve çocuklarını hatırlayamayacak duruma gelir. Beyin hücrelerinin ölümü hastanın düşünme kabiliyetinde de azalmaya yol açar. Basit hesapları yapamamak, sayıları tanıyamamak, olayların nedenlerini kavrayamamak Alzheimer hastalarında sıklıkla görülen zihinsel problemler arasında yer almaktadır. Bilişsel sorunların yanında hastaların kişilik özelliklerinde ve davranışlarında da büyük değişimler meydana gelir. Güvensizlik, sinirlilik ve saldırganlık ve depresyon Alzheimer’da görülen davranışsal bozukluklar arasında yer almaktadır.
Alzheimer Hastalığının Fiziksel Etkileri
Alzheimer hastalığında beyinde yaşanan değişimler vücudun geri kalanını da ciddi bir şekilde etkilemektedir. Kas hareketleri beyin tarafından gönderilen sinyallerle kontrol edilir. Beyin bölgesinde meydana gelen hasarlar bu sinyallerin iletiminde bozulmalara yol açabilir ve bu nedenle Alzheimer hastalarında çeşitli yürüyüş ve denge bozuklukları gözlemlenebilir. Ayrıca kasların sertleşmesi Parkinson hastalığında olduğu gibi hareket etmeyi zorlaştırabilmektedir. Çiğneme sorunları, iştahın azalması ile birlikte kilo kaybına yol açabilmektedir. İlerleyen evrelerde bazı içgüdüsel yeteneklerin kaybolması nefes alma, öksürme ve yutkunma gibi fiziksel eksiklikleri beraberinde getirebilmektedir.
Her Alzheimer Hastası Yatalak Olur Mu?
Vücut enerjisinin ve gücünün azaldığı diğer dejeneratif hastalıklarda olduğu gibi Alzheimer hastalığının son safhalarında hastalar yatalak olabilirler. Nitekim bütün Alzheimer hastalarının yatalak olması gibi bir durum söz konusu değildir. Hastalığa yakalanmadan önceki vücut sağlığı, beslenme düzeni, uyku kalitesi ve genetik faktörler hastaların hangi dönemde yürüme yetenekleri kaybedeceğini ve kas faaliyetlerinin ne zaman duracağı konularında belirleyici olmaktadır.
Yatalak Alzheimer Hastası Ne Kadar Yaşar?
Alzheimer hastaları genellikle hastalığın son evresinde yatalak olabilmekte veya sandalyeye bağlı olarak yaşamına devam edebilmektedir. Beyinden kaslara giden sinyallerin bozulması kişinin bacaklarını hareket ettirememesine sebebiyet vermektedir. Alzheimer hastaların yaşam süresi kişinin genel sağlığına ve genetik faktörlere bağlı olarak 20 yıla kadar uzayabilmektedir. Nitekim hastalığın son evresindeki yatalak hastalar ortalama 2 yıl kadar yaşamaktadırlar.
Yatalak Alzheimer Hastası Bakımı
Hareketsiz bir biçimde uzun süre kalmak yatalak veya sandalyeye bağlı olarak yaşayan Alzheimer hastalarında cildin bozulmasına ve yatak yaralarına sebebiyet verebilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek adına; kişinin yatış pozisyonu en fazla iki saatte bir değiştirilmeli ve kan basıncı dengelenmelidir. Kolların ve bacakları yastıklarla dengelenmesi, kişisel temizlik yapılırken yavaş ve narin davranılması, kemikli bölgelerin korunması, diğer eklemlerin günde 2-3 kez doktorlar veya fizyoterapistler eşliğinde hareket ettirilmesi alınabilecek diğer önlemler arasında yer almaktadır.
Alzheimer hastaları için özel huzurevleri arıyorsanız, özel huzurevi sayfasını inceleyebilirsiniz.
Alzheimer Hasta Bakımı
Hasta bakımı Alzheimer tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. Dengeli ve yeterli beslenmeden düzenli uykuya, kişisel hijyenden evde alınacak güvenlik önlemlerine kadar birçok detay hastanın sağlığını önemli derecede etkilemektedir.
Alzheimer ve Güvenlik Önlemleri
Demans ve Alzheimer hastaları için evde veya bakım evlerinde birçok risk bulunmaktadır. Bu nedenle alınacak güvenlik önlemleri hastalar için hayati önem taşımaktadır. Evdeki kimyasalların ve temizlik malzemelerinin hastaların ulaşamayacağı yerlerde ya da kilit altında tutulması, hastanın kafasında karışıklık yaratabilecek dekoratif meyve ve sebzelerin kaldırılması, hastanın düşmesi halinde yaralanabileceği sivri uçlu mobilyaların ve eşyaların değiştirilmesi Alzheimer hastaları için yararlı olmaktadır.
Alzheimer ve Beslenme
Sağlıklı bir beslenme düzeni bütün insanlar için önemlidir ancak Alzheimer hastalarının vücudunda ve sindirim sistemlerinde meydana gelen bozulmalar alınacak besinlerin önemini bir kat daha artırmaktadır. Yağlı ve sindirimi zor yiyeceklerin tüketilmesi enerji açısından problem yaşayan hastalar için kötü sonuçlar doğurmaktadır. Ayrıca çay, kahve ve kola gibi kafein oranı yüksek içecekler hastaların uykuya dalmasını zorlaştırmakta ve uyku kalitesini azaltarak hastanın yeteri kadar dinlenememesine neden olmaktadır.
Alzheimer ve Temizlik
Alzheimer’ın orta evrelerinde hastalar banyo yapmayı reddedebilmektedir. Nitekim gerekli kişisel bakımın yapılmaması kötü kokuya ve hatta deride bozulmalara yol açabilmektedir. Bu nedenle kişinin agresif olmadığı zamanlarda haftada 1 veya 2 kere banyo yaptırılması sağlık açısından önemli olmaktadır. Aile yakınları ve bakım verenler hastaya banyo yaptırırken sert hareketlerden kaçınmalı ve suyun sıcaklığını kontrol etmelidir.
Alzheimer Hastası İle Nasıl İletişim Kurulmalıdır?
Beyin hücrelerinin ölümü nedeniyle yaşanan bilişsel zayıflama Alzheimer hastalarının konuşma yeteneklerinde ve idrak seviyelerinde düşüşlere yol açmaktadır. Hastalar doğru kelimeleri bulmakta, nesneleri tarif etmekte ve uzun cümleleri anlamakta zorluk yaşamaktadır. Bu nedenle Alzheimer hastaları ile konuşurken uzun cümleler kurmaktan ve kompleks sözcükler kullanmaktan kaçınılmalıdır. Jestlere dayalı, kibar ve yumuşak bir ses tonu kullanarak iletişim kurmaya çalışmak hem hastanın sorunlarını anlayabilmek hem de hastanın özgürce konuşmasını teşvik edebilmek açısından önemli olmaktadır.
Alzheimer Hastaları ve Yakınlarının Yasal Hakları
Kanunlarda Alzheimer hastaları ve aile yakınları için çeşitli yasal haklar bulunmaktadır. 2022 numaralı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları İle Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Yönetmelik” yasasında engelli maaşı bağlanma süreçleri detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. Alzheimer hastasının aile bireyleri evde bakım parası için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine, Engelliye Bağlı Gelir Vergisi İndiriminden yararlanmak için vergi müdürlüklerine başvurabilmektedir.
İlgili içerikler
- Alzheimer hastalarında uyku hali
- Alzheimer hastası banyo yapmak istemiyor
- Demans : Unutkanlıkla başlayan süreç
- Alzheimer ve Demans sonrası beyinde ortaya çıkan değişiklikler
- Alzheimer hastalarına yaklaşım yolları
- Yaşlılık hastalıkları nelerdir?
- Alzheimer ve beyim yapısı
- Yaşlılıkta fiziksel ve psikolojik değişimler
- Alzheimer ve uykunun önemi